Garažna Vrata

Zbog sve većeg globalnog problema sa parkiranjem, u urbanim sredinama se sve češće koriste garaže, a samim tim su sve veće potrebe i za garažnim vratima. Garažna vrata se koriste kao ulaz u jedinične garaže, kolektivne garaže unutar stambenih zgrada, a takođe i za pregrađivanje parking mesta unutar kolektivnih garaža.

 

Prilikom izbara garažnih vrata potrebno je voditi računa o funkcionalnosti, kvalitetu kao i potrebi za termoizolacijom i vrstom upravljanja. Ukoliko je neophodno da se garažni prostor greje potrebno je izabrati garažna vrata koja imaju svojstva termoizolacije. Za odvajanje garažnog mesta unutar kolektivne garaže uglavnom nema potrebe za vratima koja dodatno izoluju prostor.

Garažna vrata mogu biti pogonjena ručno ili na motorni pogon pomoću prekidača ili daljinskog upravljača. Ukoliko se u garažu ulazi direktno sa ulice, daljinski upravljač i motorni pogon mogu biti veoma zgodni da se ne bi pravile gužve u saobraćaju. Takođe su zgodni i u slučaju loših vremenskih uslova. Vrata mogu biti opremljena i foto ćelijama kako ne bi došlo do oštećenja vozila i vrata u slučaju pogrešnog komandovanja.

 

Segmentna garažna vrata su najčešće korišćena garažna vrata. Izrađena su od aluminijumskih panela (segmenata) ispunjena poliuretanom. Daju mogućnost odlične termoizolacije garaže. Uz pomoć motora podižu se naviše i podvlače se pod plafon garaže. Mogu biti opremljena pešačkim vratima koja se mogu otvoriti kada su vrata u spuštenom položaju.

 

 

 

Rolo garažna vrata predstavljaju najjednostavnije rešenje za garažna vrata. Izrađena su od aluminijumskih lamelica punjenih poliuretanom zbog potreba termoizolacije. Podižu se rolajući se u kućište koje se nalazi u gornjoj zoni otvora. Mogu biti na ručni pogon kurblom ili na motorni pogon sa upravljanjem uz pomoć prekidača ili daljinskog upravljača.

 

 

 

 

Kipujuća garažna vrata (letećekrilo) predstavljaju vrata izrađena od jednog krila koje se okretno podiže prema plafonu garaže tako da se deo vrata nalazi u garaži, a drugi deo izvan garažnog prostora. Nemaju svojstva kvalitetne termoizolacije zato što su izrađena od jednoslojne limene konstrukcije. Uglavnom se koriste za unutrašnje pregrađivanje garažnog prostora u kolektivnim garažama. Uglavnom su na ručni pogon zato što se uz pomoć opruga jednostavno podižu. Mogu biti i na motorni pogon.

 

 

 

 

 

Besplatna LG Air Conditioning akademija

Na LG Air Conditioning akademiji, prvoj stručnoj ustanovi za besplatno usavršavanje studenata i eksperata različitih profila iz oblasti termotehnike, u toku je drugi semestar. Ova akademija radi u punom kapacitetu od septembra 2011. godine i do sada je kroz obuku prošlo preko 5.000 polaznika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da su neki dolazili više puta, objektivno se može reći da je kroz program prošlo njih 1.500.

Osnovni cilj LG Air Conditioning akademije je prenošenje inovativnih znanja iz oblasti klimatizacije, pre svega stručnjacima i studentima, budućim ekspertima iz oblasti termotehnike i tehničkom osoblju koje se bavi ugradnjom i servisiranjem klima uređaja.

„Veoma smo ponosni na činjenicu da je ovaj projekat u potpunosti zaživeo i što je kroz našu akademiju do sada prošao veliki broj polaznika željnih sticanja znanja i veština u radu sa najsavremenijim uređajima iz ove oblasti”, izjavio je Predrag Todorović, generalni direktor Predstavništva LG Electronics u Srbiji. „LG Air Conditioning Akademija svedoči o našem uverenju i posvećenosti da kroz razmenu znanja, ekspertize i tehnologije, LG primenjuje najbolje svetske prakse koje doprinose poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga iz domena termotehnike u Srbiji”.

Semestar je počeo u septembru i traje do kraja 2018. godine.

Polaznici akademije su najčešće instalateri i serviseri, ali i projektanti i studenti. LG Air Conditioning Akademija u Beogradu je jedinstvena ustanova ovakve vrste na Balkanu, dok ih u svetu ima oko 60.

Akademija je namenjena studentima, ali i stručnjacima iz oblasti KGH (klimatizacija, grejanje hlađenje). Studenti i svršeni diplomci mašinskih fakulteta, smera termotehnike, moći će direktno da primene teoriju koju izučavaju na fakultetu, uz mogućnost da sami puštaju u rad sisteme putem kompjutera i biraju opremu koja je potrebna za neki projekat preko kompjuterskih softvera. Za stručnjake su predviđeni treninzi (obuke) iz oblasti projektovanja, montaže, puštanja u rad, održavanja i servisiranja sistema klimatizacije.

Na treninzima će se vršiti i teorijska i praktična obuka, a posle završnog treninga polaznici će moći samostalno da obavljaju poslove iz predmeta koji su pohađali. Svi treninzi su besplatni za polaznike, a sve zainteresovane firme i pojedinci se sami mogu prijavljivati na treninge za koje odaberu.

Obuke se održavaju u prostorijama LG AE Akademije, na adresi Španskih boraca 3/B – VII sprat, 11070 Novi Beograd. Svi zainteresovani se putem mejla mogu obratiti Nenadu Črnili, regionalnom menadžeru projekata u okviru poslovne jedinice za klimatizaciju i energetska rešenja kompanije LG.