Drvo u građevinarstvu

Drvo se od davnina koristi u građevinarstvu. Kao prirodni materijal, koji se jednostavno može obrađivati danas kao i u prošlosti jedan je od najbitnijih elemenata u građevinarstvu.


Nekada su se čitave kuće pravile od drveta. Danas, kada se traga za što jednostavnijim, jeftinijim i bržim rešenjima i u građevinarstvo su uvedeni i brojni veštački materijali, drvo je i dalje nezamenjljivo u određenim slučajevima kao što su krovne konstrukcije. Razvojem tehnologije drvo je delimično zamenjeno u građevinarstvu. PVC i aluminijumski prozori delimično su zamenili drvene. Keramika je takođe uzela značajan udeo u oblasti podova. Ali je i sama obrada drveta evoluirala i napredovala vremenom.

Danas se drvo višestruko lamelira da bi se povećala čvrstoća istog i smanjila mogućnost prirodnog savijanja i uvijanja. Takođe je i odabir vrste drveta veoma bitan za poboljšanje kvaliteta konačnog proizvoda. Kod odabira prozora ponovo se teži prirodnim materijalima. Osim toga, drvo ima značajno bolja izolaciona svojstva od konkurentnih PVC-a i Aluminijuma.

Da bi drveni prozori bili konkurenti PVC-u i Aluminijumu potrebno je:

1) Odabrati kvalitetno drvo
  • Čamovina je jeftino drvo i lagano je, stoga je zgodno za izradu prozora
  • Bukva ili hrast se često koriste za izradu stolarije. Drvo je teško pa predstavlja opterećenje za okove. Otpornije je na starenje.
  • Borovina je mekano drvo pa je i pogodno za izradu stolarije. Osim toga, puno je smole pa se prilikom promene temperature i vlažnosti ne širi i skuplja kao čamovina.
2) Kvalitetno sušenje drveta
  • Drvo se suši na određenu vlažnost da bi se umrtvilo. Time se drvo neće više toliko širiti i skupljati.
3) Kvalitetna obrada drveta
  • Pod obradom drveta podrazumevamo i višeslojno lameliranje. Lameliranje je proces lepljena drveta u više nivoa (slojeva). Time se drvo značajno učvršćuje. Ukrštanjem godova drvo se ne može više savijati tj. ukrštanjem se postiže ja jedan sloj sprečava drugi da se savije. Uz to potrebno je koristiti kvalitetne lepkove i alate za obradu.
4) Završna obrada drveta
  • Takođe je bitan faktor u procesu obrade. Šmirglanjem se postiže klatka površina. A ona je bitna da bi se prilikom lakiranja bolje pokrila površina i smanjila mogućnost prodora vlage unutar drveta. A time se produžava vek trajanja drveta.

Da bi se produžio vek trajanja prozora, danas se u izradi prozora koristi kombinacija drvo-aluminijum ili Alu-drvo. U oba alučaja drvo se nalazi u enterijeru a Aluminijum u eksterijeru. Aluminijum je otporan na sve vremenske uticaje, UV zrake, toplotu, vlagu, kisele i slane kiše… A drvo je toplijeg izgleda u enterijeru. Drvo-alu predstavlja kombinaciju gde je drvo noseća konstrukcija prozora a od spolja se koristi aluminijumska obloga. Alu-Drvo jeste aluminijumska konstrukcija prozora a unutrašnja drvena obloga.

 

Ovom prilikom predstavićemo vam karakteristike sva tri proizvoda: